Womens gray dress

Чуда і об'явлення: Чи варто в них вірити?

Впродовж історії Церкви Бог часто «втручається» у матерію у більш видимий спосіб. Людство потребує чудес, об’явлень, але коли вони стаються, то завжди виникають сумніви. І не лише у простих вірних, а й у духовенства. Призначають спеціальну комісію, яка складається з різних спеціалістів. Зрештою, провідні науковці світу доходять до висновку, що наука не здатна пояснити ці чудесні явища. Але чи повинні ми вірити в об’явлення і чуда? Феномени на межі перетину духовного і матеріального світів – це речі, які нам важко пояснити й зрозуміти, вірити в них чи не вірити. Для чого Господь дає нам об’явлення чи чуда? Бо це завжди зіткнення з іншою реальністю, яке дає можливість людям переосмислити їхню віру.

 

Для чого Господь дає нам об’явлення чи чуда?

 

Чудо розрідження крові св. Януарія, мироточиві образи, Євхаристійні чуда, коли хліб і вино перетворюються у фізичні Тіло і Кров (до прикладу: Ланчано, Італія; Легниця, Польща; Буенос-Айрес, Аргентина; Тістла, Мексика)… Часто об’явлення наголошують на певних християнських і завжди актуальних цінностях: молитва, навернення, піст, потреба покаятися, робити діла милосердя. Інколи ж об’явлення стосуються певних історичних подій і конкретних осіб (як у Фатімі), тому і протягом всього століття до Фатіми прикута увага багатьох людей.

 

Цікаво і промовисто про об’явлення розповідає о. Роман Тереховський, служитель храму Пресвятої Євхаристії у Львові:

«Марія ніколи не буде з’являтися для того, щоб хтось у неї повірив. Віра кожного християнина вже містить особу Марії, особу Богородиці, пошанування якої Церква доволі серйозно розвинула. Об’явлення – це відкриття таємниці, яка стосується релігійності людини. Об’явлення (яке Церква визнала як автентичне) є даром Божим для віри людини. Бо людина шукає, а Бог дарує. Об’явлення – це дар Божий. Бог у певний момент втручається у конкретний історичний час людської спільноти з особливими знаками, через які прагне звернути увагу людини на те, що вже існує як даність віри. Ті об’явлення, які відбуваються поза Святим Письмом, не додають до об’явлення у Христі ніякої новизни, лиш збагачують його розумінням важливих для конкретного історичного моменту деталей. Усі таємниці вже відкриті у Христі. Але іноді Господь має необхідність акцентувати на певних моментах для спасіння людини, що й відбувається через різні об’явлення … Господь наголошує на певних моментах у людському житті, щоб людина зайняла певну позицію»

Часто Марія з’являється дітям (зокрема у Лурді, Фатімі, Ля Салетті). Чому? Бо діти безпосередні, вони реагують конкретно. Ці діти потім виголошують догматичні визначення, що їм не під силу осягнути в їхньому віці. Свідчення дітей ніколи не вважалося досконалим доказом, тому багато об’явлень дані саме дітям – без зобов’язання в них вірити. Так Бог дає людині запрошення до віри.

 

Реакція Церкви на певний факт – це вже справа автентичності. Для цього призначена спеціальна комісія, яка складається з різних спеціалістів: і тих, хто досліджує технічні речі й дає наукову оцінку, і богословів, які перевіряють сказане в об’явленні на відповідність до Святого Письма. Найважливіший критерій – об’явлення має відповідати Біблії. Церква ґрунтовно вивчає такі феномени, Господь дає дар Святого Духа, щоб Церква розпізнавала об’явлення. Бо рішення Церкви вже остаточне.

 

 

Марія часто об’являється приватно або так, що це стає відомо усім. Запитаєте: «Навіщо?»? Бо хоче нам допомогти, застерегти від чогось, провістити щось.

 

Чи ми зобов’язані вірити цим посланням?

 

Я сама належу до людей, які не мають потреби у «видіннях», не цікавляться сенсаціями. Але Папа Франциск у посланні на XXXII Світовий день молоді зазначав:

«Пресвята Діва Марія, молода дівчина з Назарета, яка, аби стати ближчою до своїх дітей, являлася їм у багатьох образах та під багатьма іменами в усьому світі, нехай заступиться за кожного з нас і допоможе оспівувати великі справи, які вчинив Господь у нас і через нас».

Тож є приватні й публічні об’явлення, які завжди стосуються конкретних осіб. Тут важливе запитання: для кого вони дані? Відповідь і є критерієм розрізнення публічності чи приватності об’явлення. Приватне об’явлення дане конкретній особі, і про це ніхто не мусить знати. Але інша справа, коли через конкретну особу дається певне послання світові, певна таємниця, яка стосується спасіння інших людей. Це об’явлення має критерій публічності, і в такому випадку особа не може мовчати.

 

По суті, є лише одне Об’явлення, необхідне для спасіння всіх – Об’явлення у Святому Письмі. Інші ж об’явлення і чуда, які визнає Церква, підтверджують вчення нашої віри. Завершу словами о. Романа Тереховського:

«Навіть не визнаючи тих об’явлень, християнин жодним чином не збіднить свою віру, якщо вірить вірою досконалою. Бо жодне з об’явлень не більше за те, що стоїть на престолі навіть найменшої церковці, де здійснюється таїнство Євхаристії»

Марта Більська

Також вам можуть сподобатися: