Vinicius amano 1407699 unsplash

Магія і окультизм — шлях до прокляття й нещастя

 

Перша Заповідь, яку Господь Бог дав Мойсеєві на горі Синай, звучить так: «Нехай не буде в тебе інших богів, окрім мене». Якщо уважно будемо аналізувати Слово Боже, то помітимо, що саме порушення цієї першої заповіді призводило до найбільших проклять у житті ізраїльського народу. Кожного разу, коли вони починали поклонятися іншим богам, окрім правдивого Бога, вони наражалися на вигнання, війни, смерть.

 

У книзі Вихід ми знаходимо один із найбільш ганебних моментів ідолопоклонства ізраїльського народу: в той час як Господь давав Свої заповіді Мойсеєві, Аарон на вимогу народу вилив золоте теля, котрому всі поклонялись як Богові. За цей гріх мав бути знищений весь народ, але Мойсей заступився перед Господом і почав благати Його про помилування. Господь змилувався, однак, попередив кажучи: «Хто згрішив Мені, того витру із книги Своєї. А в день кари Моєї покараю їх за їхній гріх!». Таким чином народ продовжив своє існування, але ніхто із тих, що вийшли із землі Єгипетської, не увійшов у Землю Обіцяну, окрім Ісуса Навина і Халева.

 

Бог у Святому Письмі неодноразово рішуче й однозначно засуджує будь-які форми окультизму і магії, які у своїй суті є ідолопоклонством, бо звертаються за допомогою до  інших не Божих сил. У 18 розділі книги Второзаконня, з 10 по 13 вірші читаємо: «Нехай не знайдеться між тобою такий, хто переводить свого сина чи дочку свою через огонь, хто ворожить ворожбу, хто ворожить по хмарах, і хто ворожить по птахах, і хто чарівник, і хто чорнокнижник, і хто викликає духа померлого та духа віщого, і хто питає померлих. Бо гидота для Господа кожен, хто чинить таке, і через ті гидоти Господь, Бог твій, виганяє їх перед тобою. Бездоганний будеш ти перед Господом, Богом своїм, бо ці народи, що ти посядеш їх, слухають тих, хто ворожить по хмарах, та ворожбитів, а ти не таке дав тобі Господь, Бог твій».

 

Окультизм в Україні

 

Проблема ідолопоклонства, магії та окультизму не була проблемою лише ізраїльського народу. Правлячий Архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ - єпископ Микола Сімкайло, у своєму пастирському листі викриває цей гріх і серед нашого народу кажучи: «Численні інститути народного цілительства, різні псевдо медичні центри випускають дипломованих екстрасенсів, пророків і цілителів, якими кишать наші міста і села, наші газети і журнали, з екранів телевізорів у кожну християнську домівку входять вони, ті, що віщують правду від диявола». І далі він продовжує: «Що більше, окультизм у нашій державі став професією. Перед самим Різдвом, Міністерство праці та соціальної політики України професію гадалки, астролога, хіроманта і цілителя ввело в Державний національний класифікатор професій. Державні мужі тим самим узаконили їхню діяльність і сказали, що, "признаючи такі професії, ми наслідуємо європейський досвід", і що "це допоможе державі контролювати доходи знахарів і гадалок , і заставити їх платити податки" (голова комітету Верховної ради з питань науки і освіти). Така поведінка державної політики ще більше спонукає до поширення діяльності і узаконення існування і праці тих, які не вбивають тільки тіло, а "душу і тіло гублять у пеклі", як говорить Ісус».

 

Варто також звернути увагу, що третя спокуса, якою сатана атакував Ісуса Христа в пустелі, вивівши Його на високу гору і показавши Йому всі царства землі, виражалася словами: «Це все Тобі дам, якщо впадеш і мені Ти поклонишся!», на що Ісус відповів: «Відійди, сатано! Бо ж написано: Господеві Богові своєму вклоняйся, і служи Одному Йому!». Сьогодні дуже багато людей піддаються на таку спокусу злого духа, втративши віру в Бога і шукаючи собі здоров’я, успіху, доброго заміжжя чи фінансового процвітання у різного роду ворожок, знахарів, екстрасенсів.

 

Неодноразово мені доводилося чути як люди виправдовувалися, кажучи, що вони це робили на добро, нікому цим не завдали шкоди, що треба якось рятуватись. Однак Бог ставиться до цього зовсім по-іншому, ніж людина. У книзі Одкровення знаходимо, що гріх ворожбитства прирівнюється  до вбивства і злодійства, та що окультисти не успадкують Царства Божого. Отже, в 9 і 21 розділах читаємо: «І вони не покаялися в своїх убивствах, ані в чарах своїх, ні в розпусті своїй, ні в крадіжках своїх... лякливим, і невірним, і мерзким, і душогубам, і розпусникам, і чарівникам, і ідолянам, і всім неправдомовцям, їхня частина в озері, що горить огнем та сіркою».

Так само говорить і апостол Павло в посланні до Галатів: «Учинки тіла явні, то є: перелюб, нечистість, розпуста, ідолослужіння, чари, ворожнечі, сварка, заздрість, гнів, суперечки, незгоди, єресі, завидки, п'янство, гулянки й подібне до цього. Я про це попереджую вас, як і попереджав був, що хто чинить таке, не вспадкують вони Царства Божого!».

 

Фото Jonathan Borba

Дуже часто ми запитуємо: «Чому наш працьовитий і розумний народ, маючи такі величезні природні ресурси, ніяк не може вибратися із економічної, політичної та соціальної кризи?». Мені здається, у світлі сказаного вище, відповідь тут очевидна: народ, котрий звертається до магії та окультизму, відвертається від Бога, не може бути благословенним. У сьогоднішньому світі багато різноманітних ворожок, екстрасенсів, знахарів, цілителів зазвичай прикриваються удаваною побожністю. У їхніх домівках можна побачити багато ікон, образів, а часто вони й самі запевняють, що моляться, відвідують Богослужіння. Вони навіть людей, котрі приходять до них за допомогою, стимулюють піти посповідатися чи дати, приміром, на 12 Служб Божих. У газетах ці псевдо цілителі можуть бути зображені з вервичкою, хрестиком або іншими християнськими атрибутами. Однак усе це спрямоване на те, щоб завоювати довіру їхніх майбутніх клієнтів.

 

Неважливо, чим прикриваються такі особи, суть їхня залишається незмінною. У 13 розділі книги Діянь ми знаходимо епізод, коли апостол Павло карає ворожбита Еліма, прямо називаючи його сином диявола. Отож читаємо: «Але їм опирався Еліма ворожбит той, бо ім'я його перекладається так, і намагавсь відвернути від віри проконсула. Але Савл, що й Павло він, переповнився Духом Святим і на нього споглянув, і промовив: О сину дияволів, повний всякого підступу та всілякої злости, ти ворогу всякої правди! Чи не перестанеш ти плутати простих Господніх доріг? І тепер ось на тебе Господня рука, ти станеш сліпий, і сонця бачити не будеш до часу! І миттю обняв того морок та темрява, і став він ходити навпомацки та шукати поводатора...». Із цього фрагмента стає зрозуміло, що за діянням  ворожбита Еліма стояв диявол. Так само вважає і Йозеф Ратцінґер, колишній Папа Римський Бенедикт XVI. У своєму інтерв’ю він зауважив: «Я б сказав, що без демона, який провокує перекручення творіння, не був би можливий весь цей світ окультизму і магії. У гру вступає елемент, що виходить за межі реалій розуму, реалій, які розпізнає наука, з'єднана з правдивим розумом. Магія пропонує звернутися до сил, які представляються божественними, обіцяючи досягнення швидкого успіху в чомусь, здобуття якогось надприродного досвіду. Насправді це пародія на божественне. Так, це сили, але сили падіння, які в реальності є іронією проти Бога».

 

Вовки в овечих шкурах

 

Немає нічого дивного, що ворожбити намагаються видавати себе за божих слуг, адже сатана був колись ангелом світла і добре знає, що слід робити, аби його продовжували сприймати як доброго ангела. Цю саму тактику брехні застосовував і Симон ворожбит, про якого читаємо у 8 розділі книги Діянь: «Був один чоловік, на ім'я йому Симон, що до того в цім місті займавсь ворожбитством та дурив самарійський народ, видаючи себе за якогось великого. Його слухали всі, від найменшого аж до найбільшого, кажучи: Він сила Божа, що зветься велика! Його ж слухалися, бо він їх довший час дивував ворожбитством. Та коли йняли віри Пилипові, що благовістив про Боже Царство й Ім'я Ісуса Христа, чоловіки й жінки охрестилися. Увірував навіть сам Симон, і, охристившись, тримався Пилипа; а бачивши чуда й знамена великі, він дуже дивувався. …Як побачив же Симон, що через накладання апостольських рук Святий Дух подається, то приніс він їм гроші і сказав: Дайте й мені таку владу, щоб той, на кого покладу свої руки, одержав би Духа Святого! Та промовив до нього Петро: Нехай згине з тобою те срібло твоє, бо ти думав набути дар Божий за гроші! У цім ділі нема тобі частки ні уділу, бо серце твоє перед Богом не слушне. Тож покайся за це лихе діло своє, і проси Господа, може, прощений буде тобі замір серця твого! Бо я бачу, що ти пробуваєш у жовчі гіркій та в путах неправди. А Симон озвався й сказав: Помоліться за мене до Господа, щоб мене не спіткало нічого з того, про що ви говорили...».

 

Зауважте, що всі оточуючі вважали, ніби Симон-ворожбит діє силою Божою, однак, як виявилося, він був у жовчі гіркій і в путах неправди, про що й сказали йому апостоли. Більше того, він намагався купити собі силу Божу за гроші. Тут ми знову на прикладі Симона простежуємо те саме прикриття, яким користуються більшість окультистів сьогодні: свої лихі наміри і дії вони маскують під Боже діяння. Апостол Петро чітко пояснив Симонові, що Бог не може благословити таке його заняття і що найкращим виходом для нього є покаятись і відвернутись від його попередніх вчинків. На жаль, нині є дуже багато таких, які не хочуть каятися у своїх гріхах, а далі проводять свої магічні ритуали, одягнувши їх у релігійну одіж.

 

Єпископ Микола Сімкайло констатує: «На наших теренах по містах та селах разом з християнством практикується практична магія, де християни, звертаючись до мольфарів, ворожок, гадалок, цілителів, екстрасенсів, біоенергетиків, не тільки шкодять власній душі, але і отруюють душі інших людей, а не раз і  власних дітей, для яких хочуть здоров'я, доброго заміжжя чи успіху в підприємницькій діяльності тощо. Особливо поширені такі магічні обряди як : зливання воску, зливання олова, викочування яйця, спалювання рожі, чорні служби і чорні акафісти, ставлення свічок у храмах чи каплицях зі злими намірами, з метою помсти і бажання комусь смерті, і багато інших ритуалів і обрядів, які не мають нічого спільного з християнськими обрядами чи практиками. Такі псевдо цілителі завжди кажуть, що це Бог дав їм такий дар, що мають благословення священика, і роблять безкорисне добро людям, на деякий час привертаючи здоров’я, а натомість забирають душу і віддають її в жертву дияволу в подяку за поміч. Про таких Святе Письмо пише: "І провів сина через вогонь, і ворожив та віщував, і позаводив викликачів мертвих та знахарів: багато поганого чинив перед Господом, викликаючи його гнів"».

 

Тож бажаю всім нам бути пильними, щоби не потрапити у пастку окультизму і магії, яку розклав сатана. Бережіть свою душу!

 

Автор: Орест Григорчак

Також вам можуть сподобатися: